Covadonga DISTRICTE Inclusiu
Repte 4
De quina manera podem aconseguir que el barri de Covadonga sigui un espai obert, integrador i inclusiu a la ciutat i a la resta dels barris colindants, on la participació i col·laboració ciutadanes siguin processos clau pel disseny urbà, el citymaking i la innovació digital i social?
SITUACIÓ ACTUAL
Covadonga es un barri que té molt de potencial. Tot i això, existeixen moltes iniciatives innovadores que no repercuteixen directament al barri. La zona no es veu del tot beneficiada de la presència dels equipaments que hi ha.
És un barri que encara té espais per transformar. A nivell potencial i prenent la referència de Barcelona, es podria convertir en un 22@ però això no fa barri ni comunitat i comporta un risc potencial de gentrificació.
Urbanísticament és un barri aïllat, tot i que és la porta d'accés al Districte, el barri és més com la porta del darrera. No existeixen eixos horitzontals de connexió importants. Podem dir que és un apèndix del centre de la ciutat tot i que el Centre dona l'esquena a Covadonga, i Covadonga a Torre-Romeu. Aquesta situació evidencia clarament la diferència de classes entre uns barris i els altres.
Covadonga és un barri d'aparcament, no només pels veïns i veïnes sinó perquè moltes persones que van al centre i alguns equipaments com el Parc Taulí l’utilitzen per aparcar de forma gratuïta.
En alguns punts, el barri sembla perillós (com per exemple, en el cas dels passos sota la Gran Via i al riu Ripoll), tot i que no ho és. Aquesta percepció d'inseguretat es dona principalment en col·lectius amb risc d'exclusió de l'espai públic: dones, infants, gent gran, etc.
És un barri poc accessible, sobretot per les persones amb diversitat funcional. Com que és un barri envellit, molta gent gran també pateix aquests problemes de manca d’accessibilitat.
No hi ha comerç de proximitat i hi ha pocs espais socials. Això fa que no hi hagi vida social al carrer i, per tant, poc sentiment de pertinença al barri.
Un exemple de cooperació entre agents i que ha significat un procés de canvi de l'escola Samuntada és la col·laboració amb el Parc Taulí gràcies al projecte Magnet. És un agent important.
VISIÓ DE FUTUR
Que Covadonga esdevingui la porta de Sabadell al riu Ripoll i es converteixi en l’articulació que connecta Torre-Romeu (riu) amb Covadonga (Gran Via) i el Centre (Sabadell).
Que Covadonga sigui un barri-districte de coneixement on s'implantin mesures per la sostenibilitat.
Que sigui un barri que reconegui i recolzi el treball de cures, amb esplais i altres espais de curs per infants.
Que Covadonga sigui un barri equitatiu, just i inclusiu, on l’accés a l’habitatge sigui una realitat mitjançant la reserva de sòl per la construcció d’habitatge social i la possibilitat d’alternatives de gestió com la masoveria urbana (potenciada per l'administració).
Que el barri sigui un espai urbà de qualitat i segur, amb espais d’estada de qualitat, amb vies pacificades i peatonals i amb enllumenat innovador que afavoreixi la seguretat. Que sigui un barri amb identitat pròpia, on es preservi el teixit urbà tradicional i els elements patrimonials que el caracteritzen.
PROBLEMES NO RESOLTS
El barri pateix un aïllament urbanístic degut a la manca de connexió entre el barri, el riu i Torre-Romeu i el centre, degut a la Gran Via i al salt topogràfic que representa el riu.
El barri no és accessible. Això evidencia, sobretot, la manca d’inclusió de la perspectiva de col·lectius no representats: diversitat funcional, perspectiva de gènere o infància, entre d’altres.
La contaminació ambiental és important degut a l’alt volum de trànsit.
Hi ha una manca important d'inversió (0€) en espai públic i en serveis.
No hi ha un teixit associatiu extens i manquen espais veïnals de referència.
EL REPTE
Un dels principals reptes és obrir Covadonga perquè aquest esdevingui un barri obert i connectat i que sigui un pol d'atracció de joves i nens convertint-lo en un barri-districte estudiantil.
Un altre repte important és la millora de l’equitat territorial dins la ciutat apropant i connectant els barris de Torre-Romeu i Covadonga, no només a nivell d’espai físic sinó també amb altres tipus d’iniciatives com els projectes educatius o vincular Torre-Romeu amb la vida social de Covadonga.
Un tercer repte destacat és la dinamització de l’Economia Social i Solidària al barri per generar noves alternatives que n’activin la vida social i econòmica i es generin noves oportunitats.
L’elaboració d’un Pla Comunitari que inclogui l'Escola Samuntada, pols d'activitat (com la UAB, el taulí, etc.), petits emprenedors, la Xarxa Local d'ESS i la Ciutadania és un quart repte que permetria enfortir la xarxa d’agents locals al barri per generar noves propostes.
ODS
A la segona sessió es van relacionar els següents ODS:
3. Salut i benestar
4. Educació de qualitat
5. Igualtat de gènere
9. Indústria, innovació i infraestructura
10. Reducció de les desigualtats
12. Producció i consum responsables
16. Pau, justícia i institucions sòlides
17. Aliances per assolir els objectius